BİR ZAMANLAR BOSTAN İSKELEMİZ VARDI

BİR ZAMANLAR BOSTAN İSKELEMİZ VARDI

İlk Yılları…

Bostan İskelesi Kahvehanesi, banisi Mihrişah Valide Sultan tarafından 18.yy sonlarında yaptırılmıştır. Mekan, o dönemlerde padişahların Eyüp Camii’ni ziyarete ve kılıç kuşanmaya geldiklerinde uğradıkları konaklama yeri olarak kullanılmıştır. Sonraki dönemlerde, Türk Musikisinin beşiği olan semtimizde yaşayan Eyyubi Mehmet Bey, Zekai Dede Efendi, Hacı Arif Bey gibi bir çok büyük musikişinasın uğrak yeri olan Bostan İskelesi, sakinliği ve seyriyle,  nice eserlerin bestelendiği ve nice meşklerin icra edildiği bir mekan olmuştur. Bu nedenle Bostan İskelesi, Müzisyenler Kahvehanesi olarakta anılmıştır. Ayrıca Pierre Loti, Ahmet Rasim, Neyzen Tevfik ve Yahya Kemal’de Bostan İskelesi’nin belli zamanlarda ziyaretçilerindendi. Cumhuriyetten sonraki dönemde ise, kahveye Cumartesi günleri Yahudi vatandaşlarımız, Pazar günleride  Rum vatandaşlarımız gelir ve günlerimi burada geçirirlerdi. Yerli halk ise bu duruma saygılarından bu günlerde kahvehaneye gelmezlerdi.

Osman Efendi ve Ailesi

Bostan İskele Kahvehanesinin ilk sahibi Bekir Efendi’dir. 93 Balkan Harbi’nde (1877) eşi Hatice Hanım ve dört çocuğu ile Bulgaristan İslimye’den, İstanbul’a göç eder. Saraya giren Bekir Efendi uzun yıllar bahçıvan olarak çalışır ve mesleğinde başarı gösterip, sevilir. Bu başarı neticesinde, mükafat olarak Bostan İskelesi’ndeki kahve ve yanındaki ev kendisine verilir. Bekir Efendi Eyüp’te artık tarihi bir mekanın sahibidir.

Bekir efendinin vefatından sonra, çocuklarından Osman Efendi mekanın başına geçer. Bu dönemde kahvehane Eyüplülerin ve  İstanbulluların uğrak yeri olur. 1930’lu yıllara gelindiğinde işletme, oğlu Rahmi KAPANALAN’a geçer.  Rahmi Bey, tarihi kahveyi yetersiz görüp, önce denize doğru bahçesini genişletir ve daha sonra da yan tarafa doğru gazinoyu oluşturarak,  mekanı, çay bahçesi ve gazinosu olarak işletir. Bu bahçede ve gazinoda, Eyüplülerin hafızalarında ununtulmaz düğünler, toplantılar ve özel günler yapılırdı. Böylece gazinocu Rahmi olarak Eyüp’te nam salan Rahmi Bey tek başına uzun yıllar işlettiği bu tarihi mekanı, 1967 yılında devreder ve Eyüp’ten ayrılır. Tarihi mekan sırasıyla; Ramazan KAYNAR, Recep KESKİNEL ve Saim SUNAL tarafından işletilir.

1980 Yıllar Sonrasında Bostan İskelesi Kahvehanesi…

1980’li yılların ortalarına kadar Kum Deposu olarak kullanılan tarihi mekan, 1985 yılında Haliç kıyılarının yeniden düzenlenmesi kapsamında kazıklı yol projesiyle yıkılmıştır. Yıkım sonrası,   mekan, kurban satış yeri olarak kullanılmış ve 2000’li yıllarda yeniden projelendirilerek ihya edilmiş ve 2007 yılında “Müzisyenler Kahvesi” adıyla hizmete açılmıştır.

Eyüp Dostları Vakfı, Eyüplülerin kuşaklar boyunca adeta bir kültür yuvası ve buluşma noktası olarak hafızalarında yer alan bu tarihi mekanı, Eyüp’e ve Eyüplülere tarihi fonksiyonlarıyla yeniden kazandırmak için bir proje başlatmıştır. Hazırlanan proje dosyamız, Eyüplüler olarak bir görev bilinciyle EDV tarafından Eyüp Belediyesi yetkililerine teslim edilmiştir.

Proje Sunumunu İzleyin



This function has been disabled for Eyüp Dostları Vakfı.