BİR ZAMANLAR BAŞAR ECZANESİ

BİR ZAMANLAR BAŞAR ECZANESİ

BAŞAR ECZANESİ

Eczane, 1920’li yılların sonunda Eyüp’ün üç numaralı eczanesi olarak, Eczacı Arif BEŞER, tarafından “Beşer Eczanesi” adıyla Eyüp Oyuncakçılar Çarsısında tarihi Rıza Pastanesine komşu olarak kurulmuş eski bir eczanedir.

Arif BEŞER’in 1956 yılında vefatı sonrası, önce 5 yıl Arif BEŞER’in eşi Emel BEŞER tarafından vereseli olarak işletilmiş olan eczane, Ecz. Esin Evin KOÇAK tarafından devir alınmış ve “Başar” Eczanesi olarak hizmet vermiştir. Daha sonra Ecz. Hamdi SANAL’a devredilen eczane, onun vefatından sonra da Başar Eczanesi olarak Eyüp Oyuncakçılar çarşısında faaliyetine devam etmiştir. Faaliyete devam ettiği bu uzun süre içinde Başar Eczanesi; “havan eczacılığı” tabir edilen dönemden, bugüne kadar olan değişim süreçlerinin tamamına tanıklık etmiştir.

1997 yılından itibaren Ecz. Kadir Sedat SOFUGİL’in sahibi ve mesul müdürü olduğu eczane son olarak 2010 yılında sağlık ocağı sisteminin kalkması, aile hekimliğine geçilmesi nedeniyle tarihi binasından ayrılarak, 14 Şubat 2011 tarihinde Fahri Korutürk Caddesi’ne taşınmıştır. Eczane yeni yerinde, kurum eczanesi konseptinden, kişisel bakım ürünlerinin de bulunduğu yeni konsepte geçerek faaliyetini sürdürmektedir.

Başar Eczanesinin tarihi sürecine baktığımızda yaşanan değişimler, yakın geçmişin bir özeti gibidir. “Havan eczacılığı” döneminden sonra başlayan “müstahzar ilaç dönemi” ve sonrasında zaman içinde Emekli Sandığı ile genişleyen sosyal güvenlik kurumu şemsiyesine bağlı “kurum eczacılığı” dönemlerinden sonra gelişen ve değişen koşullara göre eczane, eczacılığın da yeniden şekillenen çalışma şekli ve konseptine uygun olarak faaliyetini sürdürmektedir.

Babam Süleyman SOFUGİL’in uzun süre çalıştığı Başar Eczanesi, Arif BEŞER ile başlayarak, eşi Emel BEŞER, Ecz. Esin Evin KOÇAK, Ecz. Hamdi SANAL ile devam etmiştir.

Ticari bir marka olarak bizlere miras kalan bu işletmeyi devam ettirmek, Eyüp gibi mukaddes bir beldeye ve Eyüplülere hizmet vermek bizler için gurur vericidir.

Ecz. Sedat Sofugil



This function has been disabled for Eyüp Dostları Vakfı.